Psoriasis ( Sedef Hastalığı )
Birim : | Cildiye (Dermatoloji) |
- Gösterim: 2783
Deride kırmızı renkte , üzeri beyaz renkte kepeklerle örtülü lekeler şeklinde görülür. En sık yerleştiği bölgeler ise diz , dirsek , kuyruk sokumu ve saçlı deridir. Bu deri hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik geçiş en önemlisi strese bağlı olarak gelişmektedir
Her yaşta görülebilir ancak son zamanlarda yeni doğan bebeklerde de görülmektedir. Sık yerleştiği bölgeler dışında el ayakları ve ayak tabanlarına ,koltuk altı , göbek çukuru kasıklara ve genital bölgelerde de görülmektedir.
Bazı hastaların tırnaklarında nokta şeklinde çukurlar , tırnak bozuklukları yanında eklemlerde de yerleşerek şekil bozuklukları ve ağrılara neden olur. Ve eklem romatizması ile karışır.
Bu belirtilerin dışında nadir olarak toplu iğne başı büyüklüğünde içi iltihap dolu kabarcıklar , yerleştirdiği bölgedeki deride kırmızılık ve soyulmalar şeklinde seyredilen değişik bir şekli daha vardır.
Hastaları en çok rahatsız eden sedefli kepeklerin her tarafa dökülmesidir.
Sedef hastalığının iç organlarla , yiyeceklerle hiçbir ilgisi yoktur ve kesinlikle bulaşıcı değildir.
Tedavi lekelerin yerleşim yerine yayılım yüzdesine göre yapılmaktadır . Tedavide az sayıda lekesi olanlara dıştan sürme merhemler uygulanmaktadır Bunlar kepekleri soymak amacıyla katran acide salicilik içeren merhemler tedavi edici olarak kortizonlu ve D-3 vitamini içeren merhemlerde kullanılmaktadır.
İlerlemiş olgularda dıştan sürme merhemler etki etmez ise ağız yoluyla kullanılabilen ilaçlar etkili olmaktadır. Bu ilaçlar bazı kanser türlerinde kullanılan ilaçlardır. Ve çok önemli yan etkileri yoktur. Ancak doktor takibi gerekmektedir . Bir diğer tedavi yöntemi ise güneş ışınlarının salgıladığı Ultraviole - A (U.V.A) dır. Güneşlenmek fayda sağlar , ancak güneşe çıkamayan hastalara PUVA (Psoralen + Uva ) tedavisi yarar sağlanmaktadır.
Buraya kadar belirttiğim tedaviden yanıt alamayan hastalara , son zamanlarda daha etkili ve özellikli eklem tutulumu olan hastalara " Biyolojik aktif ajan " olarak isimlendirdiğim ilaçlar kullanılmaktadır.
Ancak bu ilaçlar çok dikkatli bir takip gerektirir. Kendi deneyimlerime dayanarak , sedefli hastalar mutlaka bir sıkıntı sonrası gelişmesi nedeniyle , mutlaka basit bir sakinleştirici ilaç kullanmaları gerekmektedir.
Prof.Dr.Şükran Tunalı
Allerji ve Dermatoloji Uzmanı