Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
- Gösterim: 1179
Meme kanseri, sinsi ilerleyen ve kendini fazla belli etmeyen bir hastalıktır. En riskli hastalıkların başında gelen meme kanserinden korunmanın yolu, düzenli aralıklarla kontrole gitmek ve kendi kendine muayeneyi alışkanlık haline getirmektir.
Meme kanseri, süt bezlerinde oluşan kanser hücrelerinin yayılmasıyla oluşmaktadır. Her kanser türünde olduğıu gibi meme kanserinde de en önemli şey erken teşhistir. Sinsi ilerleyen bir hastalık olduğundan sık sık kendini muayene etmek gerekir. Özellikle 20 yaşından sonraki her kadının, adet bitimiyle birlikte kendini muayene etmesi önerilmektedir. 40 yaşını aşmış her kadın ise, her yıl mamografi çektirerek muayene olması gerekir.

Meme kanseri Belirtileri Nelerdir?
Meme kanseri uzun süre semptom göstermeden ilerleyebilen bir hastalık olduğundan, belirti kendini gösterdiğinde hastalığın iler boyutlarıdır. Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Meme ve koltuk altında oluşan kitle
- İki meme arasında gözle görülür şekil ve boyut farkı
- Memede kızarıklık, egzama ve yara oluşması
- Halsizlik
- Kilo Kaybı
- Şiddetli Ağrı
- Meme başından gelen kanlı-kansız akıntı
Meme Kanseri Teşhis Ve Tedavisi
Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Tavsiye edilen fiziksel muayenelerin düzenli olarak yapılması ve karşılaşılan şüpheli durumlarda doktor kontrolü çok önemlidir. Mamografi çekiminde karşılaşılan kitleye göre tedavi uygulanmalıdır. Cerrahi müdehale sonrası tümörün kendini yenileme riski bulunuyorsa kemoterapi tedavisi gerekebilir. Tümörden tamamen kurtulduktan sonra tekrarlama riskine karşı düzenli kontrolllerin yapılması gerekmektedir.