Düşükler
Birim : | Kadın Hastalıkları ve Doğum |
- Gösterim: 1771
Gebeliğin ilk 20 haftada istem dışı olarak sonlanmasına düşük adı verilmektedir. İlk 12 haftada olan düşüklere erken düşük adı verilir ve düşüklerin büyük kısmı bu dönemde ortay çıkar.
Düşükler kanama ve ağrı ile gebeliğin atılması şeklinde olabildiği gibi , bazen de kontrolde bebeğin anne karnında kalp atımlarının durduğu saptanabilir. Yaklaşık olarak gebeliklerin % 10-15 'i düşükle sonlanmaktadır.
Düşük nedenleri:
• Kromozom anomalileri: Erken düşüklerin yarıdan fazlasında düşük nedeni bebekteki kromozom bozukluklarıdır. Bu bozukluklar anne veya babadan gelebildiği gibi gebeliğin oluşumu sırasında da ortaya çıkabilmektedir.
• Annedeki rahim şekil bozuklukları : Bebeğin gelişip büyüyebileceği ortam problemli olduğunda düşük olmaktadır.
• Annede kan pıhtılaşması ile ilgili bazı hastalıklarda bebeğin beslenmesi bozulmakta ve tekrarlayan düşükler ortaya çıkabilmektedir.
• Annenin sağlık durumunu etkileyen kronik hastalıklar : kalp hastalığı , şeker hastalığı , bazı tiroid hastalıkları , kronik böbrek hastalığı vs.
• Annein zararlı alışkanlıkları : alkol, sigara ve benzerleri.
• Düşüklerin önemli bir kısmında ise belirli bir neden bulnmamaktadır.
Düşük tehdidi:
Düşüklerin en önemli belirtileri ağrı ve kanamadır. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda henüz düşük oluşmamışsa düşük tehdidi adı verilmektedir. Bu belirtiler ortaya çıktığında en kısa sürede doktorunuza başvurunuz. Yapılacak muayene ile bebeğin sağlığı incelenecek, ve henüz düşük başlamamışsa tedavi ile engellenmeye çalışılacaktır. Tedavide en önemli seçenekler yatak istirahati ve bazı ilaçlar ile kanamanın durdurulmasıdır.
Düşük :
Yapılan muayenede tam düşük saptanmışsa , doktorunuz size bazı ilaçlar vererek eve yollayacaktır. Burada amaç kanamayı durdurmak ve infeksiyon gelişmesini engellemektir. Düşük tam gerçekleşmemişse bazı gebelik parçaları halen rahim içinde ise veya bebeğin kalp atımı durmuşsa küçük bir müdahale ile rahim içi temizlenir. İşlem sonrası doktorunuz bazı ilaçlar önererek sizi eve gönderecektir. Ayrıca kan uyuşmazlığınız varsa mutlaka kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Düşük sonrası doktorunuz başka bir öneride bulunmamışsa uzun süre gebelikten korunmaya gerek yoktur. Genel olarak düşük nedeniyle ilgili bazı testlerden sonra 1-2 ay içinde doktorunuz gebeliğe izin verecektir. Düşük nedeniyle ilgili ciddi bir sorun saptanmışsa önce bu durum tedavi edilir. Sonrasında gebeliğe izin verilir.
Tek bir kez düşük yapmış olmak sonraki gebeliklerde de aynı şeylerin tekrarlanacağı anlamına gelmez.